zondag 18 februari 2018

Saint Barth


Na een paar heerlijke uren zeilen komt Saint Barth in zicht. Hebben er al veel verhalen over gehoord. De één laat weten het geweldig te vinden een ander moet er van kotsen zo decadent. Eerst zelf maar eens kijken wat voor indrukken Saint Barth bij ons gaat achterlaten.

In de baai is het nog niet al te druk met boten dus vinden makkelijk een geschikt ankerplekje. Buiten de baai liggen er wel een aantal grote motor- en zeiljachten. En dan bedoel ik echt groot, zo tussen de 20 en 60 meter en wellicht ook nog wel groter. Dan kun je er zo ongeveer vanuit gaan dat deze boten ruim één miljoen euro de meter kosten.
We zoeken wat namen van boten op internet en al gauw blijkt dat er een aantal boten van Nederlandse makelij zijn. Toch een trots gevoel over ons kleine kikkerlandje!
Ook Roman Abramovitsj (eigenaar van voetbalclub Chelsea) ligt iets buiten de baai.

Wellicht is de boot te groot om binnen aan de kade te liggen of is dat te duur? Op het bovendek staat een helicopter waarvan men meerdere malen gebruik maakt. Ach ja wat moet je anders.
Aan de kade liggen ook een aantal prachtige grote motorboten. Het personeel poetst de hele dag om de boten te laten glimmen.


Dan ben je weliswaar op Saint Barth maar lekker rustig liggen in de baai? Vergeet het maar. Een enorme deining zorgt voor heel wat heen en weer geslinger. Dat wordt goed vasthouden zowel binnen in de boot als buiten en soms is het een kunst om met die deining veilig en wel in en uit het bijbootje te stappen.

In de baai is het water lekker helder, dus zwemmen maar!! Toch maar even niet, we zien haaitjes. Ze zijn niet zo groot maar toch!


We gooien wat brood overboord wat lusten ze wel. Weet dus niet zo goed wat ze doen als ik mijn grote teen te water laat, ga het niet testen.

Maar goed éénmaal aan de kant kijken we onze ogen uit, wat een winkels. Cartier, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton en noem maar op. Niet echt winkels waar ik ga shoppen maar de dames en heren die wij zien lopen doen dat zeker wel. Soms voel ik mij bij al die pracht en praal een olifant in een porselein kast.
De mensen zijn er echter niet minder aardig om, iedereen groet elkaar en ach ik denk maar zo; iedereen die naar de plé (sorry toilet) gaat moet zijn broek naar beneden doen, dus ook Abra en de zijne!

Vandaag lijkt het een prachtige dag te gaan worden, alhoewel als je de boot verlaat moet je er wel voor zorgen dat je alle luiken/ramen gesloten hebt, er kan zomaar een heftige kortstondige regenbui losbarsten.
We hebben Rob en Baudine zien vertrekken voor een flinke wandeling. Wij blijven lekker aan boord. Opeens voelen wij wat onder de boot, gerommel!! Wat is dat?? Kijken naast de boot maar zien niets, geen haaien, geen duikers, geen onderzeeboot!! Het duurt niet lang, toch blijft het een mysterie!
Paar uur later komen Rob en Baudine langszij en roepen dat ze zo iets nog nooit hebben meegemaakt. Wat dan? Een aardbeving, ja een aardbeving! Ze hebben enkele angstige momenten gehad boven op de berg, de beving duurde niet lang, maar het gevoel dat alles om je heen beweegt zullen ze niet gauw vergeten.
Ons mysterie is hiermee wel opgelost, wij hebben dezelfde beving (zee beving) ervaren.
Later blijkt dat er op Saint Barth meerdere bevingen per maand plaatsvinden, we zijn gewaarschuwd.

Het is wel een gek gevoel om nu hier Kerst te gaan vieren met een gemiddelde temperatuur van 30 graden terwijl er in Nederland sneeuw is geweest en het koud is. Een gevoel van heimwee overvalt me, moet even een traantje wegpinken.

Ben nog nooit van mijn leven naar een Kerst mis geweest, maar hier ga ik er één bijwonen in een kleine Anglicaanse kerk.

Voor Henk, Rob en Baudine is het niet de eerste keer en ik moet zeggen; voor herhaling vatbaar, mooie verhalen en prachtige liederen.

Eerste Kerstdag
Vandaag doen we rustig aan. De boot een beetje opruimen en alvast wat voorbereidingen treffen voor het dessert.
Het voor- en hoofdgerecht zullen we aan boord van de Bojangles geserveerd krijgen en voor het dessert gaan we bij ons aan boord.

Wauw, we hebben onze buiken goed gevuld, heerlijk gegeten. Cubaanse bananensoep, zalm met heerlijke dressing (voor Henk kalkoen), tournedos met stroganoff saus en een dessert van soesjes gevuld met slagroom, verse aardbeien, puddinkje met koek/aardbei/rum, chocolade rumpunch ook met een dotje slagroom. Het was smullen.
Tweede Kerstdag
We zijn een aantal jaren met Kerst en Oud- en Nieuw op Terschelling geweest en daar was traditioneel op Tweede Kerstdag een georganiseerde Kerstwandeltocht waar we al die jaren aan hebben meegedaan.
Dit jaar organiseren wij hemzelf. We gaan met z’n 2-tjes op pad, rugzak gevuld en hop met die luie konten.
De kuiten moeten flink aan de bak, Saint Barth is geen vlak eiland. Eénmaal boven op de heuvel heb je wel een prachtig uitzicht en het fijne is dat we op de terugweg alleen maar hoeven te dalen.Op één van de laatste dagen van het jaar gaan we samen met Rob en Baudine nog een wandeling maken. Rob heeft de route, hij geeft aan dat het eerste stuk omhoog gaat maar daarna alleen maar naar beneden. Hoe lang het eerste stuk omhoog is weet hij niet!!! En helaas staat de route ook niet meer op zijn telefoon, maar hij heeft het in zijn hoofd, dat moet goed komen.
Baudine en ik krijgen meteen flashbacks met de wandeling op Santa Antaö, na deze wandeling waarbij we na een uur lopen de afslag gemist blijken te hebben en vol goede moed opnieuw zijn begonnen om vervolgens 6 uur later helemaal kapot aan te komen en de volgende dag nog niet over een luciferhoutje heen konden stappen.
We zijn allert!

Rob blijkt de route perfect in zijn hoofd te hebben en gaat de pittige wandeling van 2,5 uur bijna helemaal voorspoedig, alleen Henk gaat één keer onderuit en loopt daarbij wat verwondingen op aan zijn knie.  Wat zal voor iedereen dat koude biertje straks lekker smaken!
Laatste 4 dagen van 2017!

De laatste dagen van 2017 moeten op Saint Barth groot feest worden. Grote aanplakbiljetten laten weten dat er optredens zijn op 27, 29 en 31 december.
Dat willen wij niet missen, hebben wel zin in een feestje met goede muziek.
De eerste avond treed daar niemand minder op dan Jimmy Buffet. Ja ja, wie heeft er nou nog nooit gehoord van Good Old Jimmy (bij ons ging geen belletje rinkelen bij het horen van die naam, maar we laten ons verrassen).
Kan wel zeggen dat wij een eventuele volgend optreden aan ons voorbij zullen laten gaan. Na 3 liedjes te hebben aangehoord vinden we het wel genoeg voor onze oren, we gaan terug aan boord.

Wellicht vinden wij het optreden van de 29
ste wel leuk.
Uiteindelijk zijn wij niet naar de kant gegaan om te luisteren, wij vangen onderuitgezakt op de boot wat flarden op van de muziek.
Rob en Baudine zijn wel gegaan maar laten ons de volgende dag weten dat ze niet zo heel enthousiast waren en we geen spetterend optreden gemist hebben..
Op 31 december hier helaas geen oliebollen te koop en zelf bakken aan boord gaat ons even te ver.
Er hangt een lekker gezellig sfeertje in het dorp, iedereen is al een beetje uitgelaten voor de jaarwisseling.
Voordat wij ons gaan storten in het feestgedruis moeten er eerst door Bojangles en Bluenose nog wat tapas weggewerkt worden.
We maken zoveel tapas dat we vervolgens nog drie dagen restjes eten, maar gezellig was het wel. Leren op deze laatste dag van het jaar nog bamzaaien van Rob.
Rond 23.00 uur stappen we met glazen en een fles champagne in ons bootje en begeven ons in het feestgedruis. Nu is het pas echt feest, wat een muziek, geweldig. Iedereen (nou ja bijna iedereen dan) swingt het laatste uur uit.
Het aftellen door de band gaat niet helemaal goed, maar wij hebben klokslag 24.00 uur de champagne ontkurkt en proosten met elkaar op het nieuwe jaar, op nieuwe avonturen, nieuwe plekjes en wat ons nog meer staat te wachten.

 Laat 2018 maar komen!!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom