vrijdag 2 november 2018

Amerika - we zijn terug!

We komen, na een prima zeildag aan in de staat New York, onze eerste ankerplek is Port Jefferson. Vanmorgen vertrokken met een dikke 6 bft, wat later op de dag afnam naar 3 tot 4 bft. Met alleen op de genua leggen we de 43 mijl in 7 uur af, niet slecht dus!
Als we ergens aankomen is het altijd weer de vraag: waar mogen we wel of niet ankeren?
Vinden een mooi plekje waar wij denken dat niemand last van ons heeft. Daar denkt de havenmeester de volgende dag anders over, we moeten verkassen. Zelfs als we aangeven morgen te vertrekken is hij niet te vermurwen, we moeten hier weg.
Iets verderop in de baai zijn de ankerplekken, oké we gaan.

Na enige discussie zijn we het er over eens dat we morgen om 08.30 uur zullen vertrekken naar Port Washington wat 35 mijl verderop ligt, daar vandaan nog maar 26 mijl te gaan naar New York.
Vertrekken doen we echter niet om 08.30 uur maar al om 07.30 uur, we liggen nl in de weg voor een duwboot die een bak vol kolen vlak bij ons gaat neerleggen. Sorry Karina dat het toch vroeger is geworden dan de 08.30 uur die jij graag wilde
L J.
Soms komen weersvoorspellingen uit maar heel vaak ook niet. Bij vertrek zou er niet zo heel veel wind staan, maar éénmaal buiten de baai blijkt er 26 knp te staan. Zetten toch maar 1 rif in het grootzeil en draaien wat van de genua weg. Twee uurtjes later kan de genua helemaal uitgedraaid worden, de wind is behoorlijk afgenomen. Het rif laten we staan, maakt voor onze snelheid niet veel uit.
Om 15.45 uur ligt ons anker bij Port Washington in de Manhasset Bay en zien we aan de overkant de skyline van The Big Apple (New York).
’s Avonds kijken we de film Great Gatsby en dan blijkt deze film opgenomen te zijn bij Kings Point wat aan de andere kant ligt van de Manhasset Bay. Het huis staat op dit moment voor een slordige 100 miljoen te koop.
Nu dus al weer een film opgenomen op een plek die wij aandoen, ook in menig boek wat wij lezen komen we plaatsen tegen waar wij geweest zijn, zo grappig!

Gaan de Big City overmorgen per trein bezoeken en dan zullen Rob en Baudine, die al een aantal dagen op de 79th street (dit is vlakbij Central Park) voor anker liggen, onze gids zijn voor een dag.
Helaas lopen dingen soms niet zoals gepland, Karina en Gerard moeten vanwege familieomstandigheden naar huis. Zodra zij weer terug zijn gaan we met de 2 boten naar NY, nu blijven wij in Port Washington liggen om een beetje de K’dans in de gaten te houden.
De eerste avond dat zij naar huis zijn krijgen wij een bak noodweer voor de kiezen, onvoorstelbaar zo veel regen, maar het ergste is de daarbij gepaard gaande onweer. Donderslagen die toch wel heel dicht bij zijn, zelfs Henk is er niet erg gerust op. Na 3 uur met dicht geknepen billen gezeten te hebben horen we het onweer wegtrekken en kunnen we gaan slapen.

Een dag later dan gepland gaan Henk en ik Rob en Baudine opzoeken in NY.
Wat een stad!! Wat een mensen!! Wat druk!! Maar ó zo leuk!!


  

Drinken koffie op Times Square, zien de twee indrukwekkende Memorial monumenten naar aanleiding van 11 september, het nieuwe One World trade center, het Westfield World Trade Center, maken een wandeling door High Line Park, nemen de metro naar de wijk Chelsea om daar vervolgens doorheen te wandelen naar Meatpacking District en gaan een kijkje nemen bij de Hudson rivier.
Na de aanslagen van 11 september heeft men er lang over nagedacht of er en zo ja wat op de leeggekomen plekken herbouwd moest worden.
Uiteindelijk is er voor gekozen om twee Memorial Monumenten te plaatsen op de plek waar de Twin Towers (1 WTC-Noord toren en 2 WTC-Zuid toren) gestaan hebben. Twee laaggelegen waterbakken markeren precies de plaatsen waar vroeger de torens stonden. 



Er is een nieuw One World Trade Center (ook bekend als Freedom Tower) gekomen naast de plek waar de oude gebouwen gestaan hebben.
het nieuwe One World Trade Center
Het High Line Park is een langgerekt, verhoogd stadspark in Manhattan, werd aangelegd op een in 1980 onbruik geraakte goederenspoorlijn van de New York Railroad. Het langgerekte park ligt aan de Lower West Side van Manahattan in de wijk Chelsea en is 2,33 kilometer lang. Vanaf het park heb je af en toe ook uitzicht op de Hudson rivier. Het park is voorzien van een vlakke vloer waartussen de oude spoorrails nog zichtbaar is, tussen de planten zie je nog de wissels, spoorrails, houten dwarsliggers en zelfs nog het grind van de ballast. Het park loopt op enkele plekken onder nieuwe gebouwen door en vanaf het park heb je zicht op de Hudson Rivier. Het park trekt jaarlijks zo’n 5 miljoen bezoekers.



zicht op de Hudson

de Hudson

Leuk detail over de wijk Chelsea is dat hier de televisieserie Friends zich afspeelt en het Meatpacking District is de plek waar Sex and the City zich voornamelijk afspeelt.





Één nadeel in de wijk Chelsea zijn de brandweer paaltjes (hoogte ca 70 cm) die je zomaar over het hoofd kunt zien als je lekker loopt te kletsen of wellicht wat anders in de omgeving wat de moeite van het bekijken waard was! Henk is de pineut om over zo'n plaatje te struikelen met als gevolg dat zijn broek, het kruis, volledig uitscheurde. Gelukkig droeg hij een overhemd wat het zicht op het gescheurde kruis verborgen hield, tijdens het zitten bood de rugtas een goede bescherming. Gelukkig bleef de schade beperkt tot de broek.

Na een heerlijke dag is het voor ons weer tijd om in de metro te stappen richting Penn Station, om daarvandaan de trein te nemen terug naar Port Washington. Rob en Baudine zijn super goede gidsen gebleken, voor as zondag zijn wij door hen uitgenodigd voor een lunch in Central Park, daar kunnen we dan tevens genieten van rollerskate activiteiten van New York-ers. Zijn benieuwd!
In Port Washington is het prima vertoeven, genieten hier van de omgeving en wat makkelijk voor ons is dat de supermarkt aan de overkant van de straat is en de wasserette om de hoek, hoeven alleen een klein stukje te varen met de dinghy.
Zondag om 08.45 uur nemen we de trein weer naar NY voor onze lunchafspraak met Rob en Baudine. Hebben met hen om 13.00 uur afgesproken bij de metro halte van 79th street.
Half tien als we uitstappen op Penn (Pennsylvania) Station. We besluiten te gaan lopen naar 79th Street, zo kunnen we veel meer zien dan alleen maar ondergronds te blijven in de metro.
Eerst op zoek naar de Tourist Information voor een stadsplattegrond, dan een kop koffie op Times Square waar je vandaag struikelt over allerlei stripfiguren die met je op de foto willen en er daarna geld, veel geld, voor willen hebben.

Al lopende komen we langs Broadway, zien we Rockfeller Center waar ze bezig zijn met het opspuiten van de ijsbaan, zien de Trump Tower (58 verdiepingen, 202.5 meter hoog), super de luxe hotels, kerken, winkels van Gucci, D&G, Louis Vutton en vele andere waar onze portemonnee niet gevuld genoeg voor is.
Ijsbaan Rockefeller Center


Atlas

Trump Tower
In één van die hotels besluit ik om van het toilet gebruik te gaan maken, soms heb je hoge nood! Geen idee bij welk hotel ik naar binnenstapte maar werd wel, lopend over zeer hoog polig tapijt, keurig naar de toiletten gebracht. Bij het verlaten van het hotel werd keurig de deur voor mij opengehouden. Dit was een toilet bezoek op niveau!!
Lopen verder langs Central Park waar veel koetsjes staan voor sightseeing en fietstaxi’s die tegen betaling van 5 dollar per minuut je ook wel willen rond rijden.

blik op Central Park
Twee minuten voor één komen wij aan bij de metro halte waar Rob en Baudine al zitten te wachten met een grote koelbox met de lunch.
Samen wandelen we richting Central Park en vlakbij het gebeuren met de rollerskates ploffen we neer en genieten van een heerlijke lunch, onderwijl kijkend naar de activiteiten van jong en oud en luisterend naar de geweldige muziek verzorgd door DJ Jay Stewart. 









Je mag in Amerika niet in het openbaar drinken, dus komt de wijn uit een thermoskan en zijn de blikjes bier voorzien van een papierenzakje. Gelukkig voor ons komt er geen controle, de boete schijnt behoorlijk hoog te zijn.
Om 17.00 uur houden wij het voor gezien, nemen afscheid van Rob en Baudine, pakken nu wel de metro terug Penn Station waar we vervolgens op de trein van de Long Island Railroad stappen. Om 20.00 uur zitten zijn we weer aan boord van de Bluenose en genieten we na van een super leuke dag.
Nog een paar dagen dan verkassen we om te ankeren bij 79th Street, maar niet voordat we een rondje Statue of Liberty (Vrijheidsbeeld) gedaan hebben.
Tot later!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom