maandag 20 juni 2016

Rivier L'Odet

Inmiddels liggen we al een 4 dagen op de rivier l'Odet, nadat we de voorgaande 9 dagen hebben doorgebracht bij Camaret Sur Mer. Wat overigens helemaal geen straf was. Camaret is absoluut de moeite waard om aan te doen, helemaal om prachtige wandelingen te maken over de rotsen langs de kust.
Ons nieuwe buitenscherm werd hier ook geleverd en is inmiddels in gebruik genomen.

Natuurlijk hebben we daar ook meer meegemaakt. Met 38 knopen wind een anker dat gaat krabben, anker opgehaald en dan is het een hele toer om met deze wind een mooring op te pakken. Drie keer is scheepsrecht.
Ook met het bijbootje weer een stunt. Keurig vastgelegd met een lange lijn (we hebben geleerd van de vorige keer), alleen ja daar was een opening in de kade (die hadden wij over het hoofd gezien). Na terugkomst bleek ons bootje in die opening gedreven en het water gestegen. Bootje vast, vanaf de kant geen beweging meer in te krijgen. Bijna alle kleren waren al uit om te water te gaan, maar daar kwam hulp. Hulp kwam van Fransen die langs kwamen varen, na wat getrek en geduw kregen zij het bootje los. Mercie.

Vanuit Camaret naar l'Odet (62 mijl) kom je langs Pointe du Raz (een bekende kaap van Bretagne met daarop een vuurtoren), dan vaar je via Raz du Seine naar de ingang van l'Odet.
Direct bij het invaren van de rivier heb je 2 jachthavens; bij Sainte Marine aan bakboord en aan stuurboord bij Bénodet. Allebei de plaatsjes zijn leuk om te bezoeken.
Rivier l'Odet is een getijden rivier met heel veel prachtige ankerplekken. Het enige nadeel is dat er weinig plekken zijn waar je met je bijbootje op een fatsoenlijke manier aan de kant kunt komen, helemaal met laag water.
De eerste twee dagen hebben wij aan een mooring doorgebracht vlakbij Bénodet/Sainte Marine, daarna zijn we verder de rivier opgegaan richting Quimper. Een prachtig stuk varen over de kronkelende rivier met zijn prachtige begroeiing en de nodige Chateau's die op de heuvels staan.
Je kunt niet helemaal tot Quimper komen vanwege de diepgang, dus op de laatst mogelijke ankerplek ,de baai bij Kerogan, hebben wij het anker laten zakken.
De volgende dag voor het laatste stuk ons bijbootje gepakt en 45 minuten later lagen wij bijna in het centrum van de stad.
Een historische stad met kathedralen, oude vakmanhuisjes maar ook gezellige pleintjes/terrasjes, smalle straatjes, gezellige overdekte markt waar veel locale producten te koop zijn.

Eénmaal terug op de boot hebben we een weerkaart opgevraagd en deze liet zien dat het dinsdag of woensdag gunstig is om de Golf van Biskaje over te steken naar La Coruna. Afhankelijk van de wind zal dit een oversteek worden van 3 dagen (314 mijl).
Spannend, je hoort en leest vele verhalen over deze oversteek, eerst maar eens zelf ervaren.


3 opmerkingen:

 1. Wat een avonturen, spannend hoor, jullie zijn helden. De foto's komen goed over en kan ik opslaan in een eigen bestand. Fijne reis nog, hopelijk rustige oversteek in de golf van Biskaje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een leuke verhaal om te lezen.
  Groetjes Martin en Sigita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als jullie dit lezen zijn jullie vast al een eind op weg of wellicht zelfs aan in Coruna aangekomen. Ben benieuwd hoe jullie de oversteek hebben ervaren. Ben benieuwd naar jullie volgende verslag! Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom