vrijdag 3 juni 2016

Frankrijk

Inmiddels is het 19.00 uur als we afgemeerd zijn in Port de Bloscon op Roscoff. We moesten bij het invaren nog wel even wachten op de veerboot die ook de haven in moest.
Dan hebben we er een lange dag opzitten. Vanmorgen om 06.00 uur vertrokken van onze ankerplek op Sark. Prima overtocht gehad, soms veel wind maar soms liet deze het ook afweten.
Maar ach, wat maakt het uit, we hebben de tijd. Dit is onze nieuwe "way of live".
We gaan wat eten en zien morgen wel verder.

Port de Bloscon is een grote vrij nieuwe haven met oa een restaurant, watersportwinkel en een kleine bar annex winkeltje waar ze ook stokbrood verkopen, lekker ontbeten dus.
De sanitaire voorzieningen zien er ook goed uit, wij zijn inmiddels wel toe aan een lekkere douchebeurt.
Lekker opgeknapt gaan we boodschappen doen, alle verse groenten en fruit zijn op. Rugzakken mee en op zoek naar de supermarkt, deze vinden we na 20 minuten lopen. Onze voorraad kan weer aangevuld worden.

In de middag gaan we richting het oude centrum met zijn historische panden en winkels waar ze typische streekproducten verkopen (oa tonijn in blik op de voor ons gekste manieren klaargemaakt).
Het moet hier in het vakantieseizoen wel super gezellig zijn met alles wat hier te zien en te doen is.

Aan de overkant van Roscoff zie je het eiland Île de Batz liggen wat een leuk eiland schijnt te zijn. Je kunt er met de veerboot naar toe, veel mensen maken daar gebruik van. Wij gaan dit niet doen, misschien gaan wij er morgen met eigen boot naar toe.
De volgende dag besluiten wij om Île de Batz over te slaan en naar het 30 mijl verderop gelegen L'Aber Wrac'h te gaan.
Eigenlijk wilden wij daar voor anker maar besluiten op het laatste moment toch maar in de jachthaven te gaan liggen. Een nogal nerveus doende havenmeester wijst ons een box aan. Door zijn houding laten wij ons een beetje van de wijs brengen. Nog niet alle stootwillen hangen, de lijnen nog niet klaar, de zonnepanelen staan nog uit. We hadden de havenmeester moeten negeren en gewoon weer naar buiten moeten varen, alles in orde maken en dan pas weer de haven in. Dit doen we de volgende keer anders. Ook wij leren nog iedere keer.
Dit plaatsje heeft voor ons niets bijzonders en besluiten dan ook om hier maar 1 nacht te blijven en de volgende dag door te gaan naar het eiland Île d'Quessant.

In de Reeds almanak lees je dat er 2 ankerplekken. Dit zijn Du Stiff of Lampaul. Volgens de almanak lig je bij Du Stiff goed met de wind tussen S-NW en bij Lampaul tussen N-E. Aangezien de wind NW is en W zal worden gaan we kijken bij Du Stiff (hadden we dit maar niet gedaan).
Het enige leuke van deze ankerplek is een dolfijn van zeker 2 meter die ons uitbundig komt begroeten, wat een ontvangst. Bij het aanleggen aan een mooring kwam hij of zij wel heel dichtbij, je kon het bijna aaien. Na 10 minuten bij ons te hebben rondgezwommen besluit deze weer te vertrekken, bij ons is nl geen vis te halen. Even later komt er een visser de baai invaren en deze geeft vis aan de dolfijn en later op de avond met andere vissers volgt hetzelfde ritueel. Waarschijnlijk een dolfijn die veel in deze baai rond hangt.

De wind begint aardig aan te trekken evenwel nog wel steeds uit de goede hoek om hier prima te kunnen liggen volgens de Reeds.
Met deze wind komt er echter wel een enorme deining de baai binnen, we moeten zelf alles vast zetten binnen in de boot. Zelfs als we in bed liggen rollen we van de ene naar de andere kant, zelfs naar het toilet gaan is een hele toer.
Om 03.00 uur slapen we nog niet en besluiten samen dat zodra het licht is deze plek te verlaten en naar de andere ankerplek te gaan.

Uiteindelijk is het om 05.00 uur licht genoeg, we gaan, zijn deze deining meer dan zat. Na 5 kwartier varen liggen we in de baai bij Lampaul, wat een verademing hier is geen deining. Gaan nog een paar uurtjes slapen en dan straks bootje oppompen en de omgeving verkennen.

Na een paar lekkere uurtjes geslapen te hebben (zonder deining) zijn we klaar om de benen te strekken. Bij het VVV halen we een kaartje met wandelroutes. Bepakt met stokbrood, brie en water kiezen we voor de route naar de Vuurtoren die we vanmorgen vanaf het water al gezien hebben.
Nu is het zo dat wij met het volgen van wandelroutes niet zo heel geroutineerd zijn. Ook nu zijn we al snel de oorspronkelijke route kwijt, we gaan verder met een beetje van we zien wel waar we uitkomen. Alhoewel heeft het niet goed volgen van een wandelroute op een eiland in Schotland, een paar jaar geleden, geresulteerd in een wandeling van 9 uur terwijl er oorspronkelijk ca 3 uur voor stond.
Dit keer valt het mee, we maken een prachtige wandeling over rotspartijen, we komen langs de vuurtoren (deze hoorde bij de geplande route). Al met al een wandeling van ongeveer 4 uur.
Tussendoor nog wel het lekkere stokbrood met brie genuttigd.

Terug bij het rubberbootje en ja, we hebben een probleem! Niet goed rekening gehouden met het tij, bootje lag nog wel goed vast alleen is het nu hoog water en stom van ons: bootje niet hoog genoeg vastgeknoopt.
Schoenen uit, broek opgestroopt en te water. Alleen is het dieper dan gedacht, terug en broek helemaal uit. Nog niet genoeg, dan maar alle kleren uit (op onderbroek na dan).
Henk weet uiteindelijk het touwtje, wat ruim een meter onder water vast zit, los te knopen. We hebben wel hard gelachen om onze stommiteit.

Na het eten gaan we kijken wat onze volgende bestemming gaat worden, maar daarover later meer.


4 opmerkingen:

 1. Beste Joke en Henk,
  Wat leuk om jullie verhalen hier te lezen en jullie te volgen tijdens jullie geweldige reis.
  Heel veel plezier en ben zeer benieuwd naar jullie volgende bestemming!
  Lieve groetjes, Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Henk en Joke,
  Wat een leuk verhaal met dat bootje en de lijn onderwater misschien een idee om je duikpak bij de hand te houden ha ha. Ik moest ook nog even denken aan onze wandeling in Zweden met Wendelien, waar we over de rotsen klauterde!!Veel plezier veder. Liefs Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Joke en Henk,
  Wat leuk om jullie belevenissen weer te lezen.
  Heel veel plezier op jullie super reis, geniet ervan! En tot de volgende verhaal.
  Xxx Sigita en Martin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Henk en Joke,
  Wat leuk om zo jullie avonturen te lezen :) We blijven gezellig mee lezen!
  Door het lezen van jullie verhalen krijgen we zelf ook helemaal een beetje het vakantie gevoel.
  Bij ons gaat alles goed, inmiddels het hoogste punt bereikt van het huis! :D

  Geniet ze en we wachten het volgende verhaal weer af...

  Gr Dees & Marina

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom