maandag 16 januari 2017

Avonturen in Suriname


Samen met Pieter en Anja hebben we 3 weken avontuur achter de rug in Suriname.
Zij zijn helaas weer thuis; in Suriname zo rond de 35 graden en dan in Nederland sneeuw brrrrrrrrr.

Op eerste  Kerstdag hebben we hen opgehaald bij Eco Resort in Paramaribo, een geweldig weerzien na 8 maanden. We hebben elkaar veel te vertellen. Eerst nog een bakkie en dan richting Domburg.

Henk moet 2 keer heen en weer om ons en de bagage aan boord te krijgen, maar dan eerst een glaasje champagne om het weerzien te vieren. Daarna is het tijd voor het uitpakken van de tassen en krijgen wij allerlei cadeautjes van hen maar ook van familie en vrienden die het nodige aan hen hebben meegegeven. Super leuk en onwijs lief van iedereen. Nogmaals bedankt!

Zij moeten duidelijk even wennen aan het Surinaamse klimaat, de luchtvochtigheid is hier groot, soms lijk je zelf wel op een waterval. Ook is er het 4 uur tijdverschil met NL, wij leven hier 4 uur vroeger. Om 5 uur gaan we borrelen bij River Breeze en kennismaken met de andere ‘wereld’-zeilers.
Tweede Kerstdag doen we nog lekker rustig aan, we moeten nog wat voorbereiden voor de BBQ vanavond met alle NL boten. We smullen van al het lekkers dat iedereen heeft klaargemaakt. Het is wel raar dat je Kerst viert in korte broek, voor je gevoel klopt dat niet helemaal.
De dag na Kerst gaan we Domburg verkennen, winkels zijn hier bijna niet (behalve grote Chinese supermarkten). Maar wel hele leuke landweggetjes waar links en rechts mooie, minder mooie huizen staan en soms zie je een krot waar nog mensen wonen.
Morgen hebben we feest; Pieter is jarig!

Hiep hiep hoera Pieter is jarig, kaarsjes, slingers, cadeautjes. Niet veel later is de feestvreugde weg. Pieter en Anja krijgen bericht dat hun eigen boot water maakt in de haven van Andijk. Iedereen thuis is in rep en roer en helpt daar waar nodig om de spullen uit de boot te halen en waar kan te laten drogen. Dan is het toch vervelend dat je nou net met vakantie bent. Aan het eind van de dag komt het bericht binnen dat de boot inmiddels weer drijft en de volgende dag naar de werf gebracht gaat worden. De middag brengen we door in Paramaribo, het blijft een belevenis om hier te zijn. Op 31 december schijnt het hier groot feest te zijn en komt heel Suriname overdag hier naar toe om het oude jaar uit te luiden met héél véél geknal. Dat willen wij natuurlijk niet missen. De bootjes die ons op 31 december van Domburg naar Paramaribo zullen brengen en weer terug zijn al gereserveerd. De enige manier voor ons om daar te komen is via het water omdat je anders alleen maar in de file staat.

De feestvreugde was er vandaag niet echt, dat gaan we morgen inhalen. Morgen is ook tijd voor actie. We gaan met z’n 6-en fietsen naar Peperpot. Peperpot is één van de oudste plantages van Suriname. Aanvankelijk werd hier tabak verbouwd later stapte ze over op koffie en cacao. De fietsen hebben we gehuurd bij Zus & Zo, we laten ons met een bootje naar de overkant van de Suriname rivier brengen. Het is nogal wat om 6 fietsen aan boord van zo’n smal bootje te krijgen en dan wij zelf er nog bij, maar het lukt. Rob neemt de routebeschrijving ter hand en dan gaan.

Het is indrukwekkend, vooral als je erbij bedenkt wat er zich met de slaven allemaal heeft afgespeeld. Nadat in 1998 de laatste partij koffie van het land werd gebracht brak een periode van verval aan. Een Nederlander heeft uiteindelijk gezorgd dat de directiewoning weer helemaal in oude stijl is teruggebracht en ook het huis van de manager van de plantage is hersteld. Om het natuurgebied in de kunnen moeten we aan de andere kant van de plantage zijn, deze vinden we na wat gezoek. Inmiddels zijn we wel een beetje nat, het is hier de ‘kleine regentijd’ en dat merken we gedurende de hele dag. Het natuurgebied rondom de plantage is inderdaad de moeite waard, de expositie in het hoofdgebouw, met foto’s en andere gebruiksvoorwerpen, geven je een beeld van de situatie in de slaventijd. Het is voor ons onvoorstelbaar wat er zich allemaal op de plantages heeft afgespeeld.
Door en door nat komen we uiteindelijk weer bij het bootje dat ons weer in Paramaribo afzet. Ter afsluiting van deze leuke en leerzame dag trakteert Pieter ons op een etentje.
Wat hebben we zoal nog meer gedaan:

1)      Zijn 3 dagen naar het eiland en gelijknamige resort Anaula geweest, dit ligt in de Boven Suriname rivier. Eerst 3 uur in een bus, dan vanuit Atjonie nog ruim 1 uur varen in een korjaal. Hebben daar gezwommen in een stroomversnelling. Verder zijn we vanuit Anaula met een gids naar Nieuw Aurora geweest, dit is een redelijk authentiek dorp waar veel gedaan wordt aan ontwikkeling, gezondheidszorg en scholing van de bewoners.
Gaan ook nog in een korjaal een avond op kaaimannentocht, we genieten en zien inderdaad kaaimannen. We hebben een paar uurtjes tijd voor ons zelf, voordat de boswandeling begint. Gebruiken deze tijd om lekker te luieren in een hangmat.
Tijdens de boswandeling in het stukje tropisch regenwoud krijgen we van de gids uitleg over diverse bomen en de bewoners (oa spinnen, mieren, slangen, apen).
Onze laatste avond op Anaula worden we getrakteerd op muziek en dans van een groep uit Nieuw Aurora. Dan wordt ook weer pijnlijk duidelijk dat onze heupen echt niet zo soepel zijn als die van de Surinamers!

2)      We hebben nog een bezoek gebracht aan Plantage Laarwijk. Laarwijk ligt aan de overkant van Domburg, met een taxibootje laat je je naar de overkant brengen en dan kun je een prachtige wandeling maken over de deels nog bewoonde plantage.3)      Samen met de Bojangles, Tsuru en de Schorpioen hebben we een stuk van de Commewijne rivier en de Cottica rivier verkend. Op de Commewijne rivier ligt de geheel gerestaureerde plantage Frederiksdorp (inmiddels kun je in dit dorp een vakantie doorbrengen). Op Frederiksdorp werd vanaf 1747 koffie verbouwd over een gebied van 92 hectare waar in de bloeiperiode dagelijks ongeveer 200 slaven aan het werk waren. Later is men hier van koffie overgestapt op cacao. De gebouwen zijn opgeknapt met geld van het Prins Bernard Cultuurfonds.
Op de Cotticarivier hebben we een bezoek gebracht aan Wanhatti en de plantages Bakkie en Alliance.
Nadat we het anker hebben laten vallen in een zij-kreek van de Cottica rivier zijn Anja en ik nog even in het rubberbootje gestapt, flesje wijn mee, een stukje de kreek opgevaren op zoek naar apen. We hebben ze gevonden, wat een gaaf gezicht. Motor uitgedaan en genieten. De volgende dag bleek dat we bij onze tocht een passagier aan boord hadden gekregen. Op het buitenboordmotortje zat een spin van ongeveer 10 cm, we hebben hem Willem gedoopt. Willem was een gegeven moment van boord, dachten we! Later op de dag kroop Willem weer op de buitenboordmotor, hebben hem gevangen en door iedereen laten bewonderen en daarna weer vrijgelaten.

Willem
4)      Een absoluut hoogtepunt was toch wel oudejaarsdag; bommetjesdag in Paramaribo. Wat een mensen op de been en wat een lawaai. Suriname gaat op 31 december overdag massaal de straat op voor de befaamde pagara-estafette: het oorverdovende spektakel van talloze duizendklappers die de straten in een mum van tijd rood kleuren.5)      Op 1 januari doen we mee met de Nieuwjaarsduik (compleet met Unox muts), nee niet in Scheveningen met water van rond het vriespunt maar in het lekkere warme water van de Suriname rivier.  Na afloop was er erwtensoep en hutspot, gewoon een lekker beetje Hollands.    
6)      Rob van de Bojangles heeft een Playbackshow georganiseerd op 1 januari. Gelachen dat we hebben, wat een super optredens allemaal. Onze voorbereiding was goed, de uitvoering wat minder, maar lol hebben we gehad tijdens onze playback van Happy New Year van Abba.7)      Onder leiding van coach Tineke heeft het NL legioen nog gevoetbald tegen Domburg 1. Na een verhitte strijd van de dames en heren, geef het iedereen te doen met een temperatuur van rond de 30 graden, is de wedstrijd helaas verloren met 5 – 1.


Wij gaan nog 2 weken genieten van Suriname voordat we richting Trinidad vertrekken.
A.s. vrijdag gaan we naar Brownsberg, daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom