zondag 13 november 2016

Cabo Verde


Dan ben je na 148 uur en 753 mijl zo maar op de Kaap Verden. Liggen op vrijdag 4 november om 16.00 uur achter ons anker bij Palmeira op het eiland Sal.
Bij vertrek denk je nog: 6 of 7 dagen varen, wat lang! Het moet gezegd, de dagen zijn voorbij gevlogen. Zelfs voor Fred en Greet, zij hebben vorig jaar 1 nacht doorgezeild, dit was voor hen dus een grote uitdaging. Trouwens voor mij ook, mijn langste overtocht is 4 etmalen geweest.

In 2009 zijn wij hier ook geweest, zijn benieuwd of hier veel is veranderd, we gaan het de komende dagen ontdekken. Nu eerst een glaasje champagne op de super oversteek, dat hebben we toch maar gefikst met z’n 4-tjes.

Na een week op La Gomera werd het voor iedereen tijd om te gaan, zijn er helemaal klaar voor. De boot is weer vol met eten, drinken en allerlei lekkers.
Op zaterdag 29 oktober is het dan zover, om 12.00 uur gaan de trossen los en samen met de Kairos varen we de haven uit, uitgezwaaid door Mieke en Theo.

Dag La Gomera


Kairos - Carla en Henk

Onderweg hebben we regelmatig, via de marifoon, contact met Carla en Henk. Zij gaan naar Mindelo op het eiland Sao Vincente waar zij na een paar dagen door zullen varen naar Sint Maarten.
De eerste uren is er weinig wind, eigenlijk wel lekker, nu kunnen we wennen aan de deining en de bewegingen van de Bluenose.
We zijn aan het genieten, ook van de vele dolfijnen die zich veelvuldig laten zien.
Na een halve dag komt de wind opzetten en is zo tussen de 10 en 15 knopen en zal bijna de hele overtocht uit het NO of NNO waaien. Wat voor ons betekent dat we voor de wind varen en er bij tijd en wijle veel geklapper van de zeilen en gebonk van de giek is.
Kairos kiest ervoor om dan maar meer mijlen te maken en af te kruizen richting Mindelo. Helemaal zonder gebonk gaat ze niet lukken, op een ochtend hebben we marifoon contact en horen we dat ze teveel voor de wind moesten en last hadden van klapperende zeilen en gebonk van de giek.

De eerste nacht lopen we 2 aan 2 wacht, dit om Fred en Greet te laten wennen. Het gaat goed en ze vinden het leuk dus de volgende nachten heb je 3 uur wacht en ben je 9 uur vrij. Wat een luxe!
Wat doe je dan de hele tijd vragen mensen zich af. Een tipje van de sluier: eten, slapen, haken, lezen, weer eten, tussendoor nog wat slapen enz enz

Voordat iedereen ’s morgens een beetje bij zijn positieven is zo rond de klok van 11.00 uur is er al bijna een halve dag voorbij. Bij een kop koffie even de afgelopen nacht doornemen en dan: wat eten we vandaag?
Wij eten ’s middags warm en dan ’s avonds, voor degene die trek heeft, nog een broodje. Dan hebben we om 17.00 uur, als het rustig weer is, een happy hour met 1 drankje met wat lekkere hapjes erbij.

Natuurlijk moet er ook gevist worden, met resultaat ja ja. Op de één na laatste dag is het raak, de lijn ging er als een speer vandoor. Al gauw bleek dat er niets aan de haak zat, tenminste dat dachten wij.
Bij het binnenhalen van de lijn sprong er een Marlin (soort zwaardvis) uit het water en hapte naar ons aas en ja beet! De vis kwam als een gek naar de boot om er vervolgens weer als een speer vandoor te gaan met de haak in zijn bek waarop Henk de lijn heeft doorgesneden. Wat een ervaring.
Paar uur later was de vangst van een beter formaat, een wahoo aan de haak geslagen.


Was lekker!!
Fred had nog wel wat moeite om de vis binnen te krijgen, maar éénmaal aan boord wat verdoving door wat alcohol in zijn kieuwen te gieten en toen het mes er in. Fred toonde zich moedig omdat mes erin te zetten en dan krijg je een bende aan boord, dat wil je niet weten. Henk heeft heel wat emmers zout water nodig gehad om de boot een beetje schoon te houden. Maar goed, daarna heb je wel wat lekkers te eten. Lekker was deze vis zeker.
Moet wel eerlijk zijn, dit was niet de eerste vis die aan boord dood is gegaan. Bij een ochtend inspectie van Henk en Greet vonden wij een inktvisje aan dek, ze hebben deze vervolgens in een bakje gelegd en trost aan Fred en mij laten zien met de woorden; dit moeten jullie nog maar zien te verbeteren
J. Dat is gelukt, hahahaha.

'gevonden' inktvis
12.40 uur: Land in zicht! Fred is de eerste die de contouren van Sal waarneemt.

Deze hele oversteek was iedereen een belevenis, zeker voor Fred en Greet: dolfijnen, vliegende vissen, inktvisje op dek, marlin, wahoo, wachtlopen, oceaandeining, slapen met allerlei vreemde geluiden, zuinig zijn met water en gas, niet iedere dag onder de douche kunnen, koken onder helling, alles goed vastzetten (ging niet altijd goed).

Nu hebben we nog 1,5 week om Sal te gaan verkennen en te ontdekken of er veel veranderd is sinds 2009.
Daarover later meer.

2 opmerkingen:

  1. O, Henk en Joke: wat ziet dat er allemaal fantastisch uit! Nu al een paradijsje. Waarom varen jullie eigenlijk over? Dit is een stuk eenvoudiger om even een wijntje te komen drinken ;-) Liefs Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Missen jullie wel hoor .beren koud hier.Leuk de foto's bij het verhaal liefs Fred en Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Welkom